Monday, 26 December 2011

Kerstmis 2011


... al behoorlijk dik! (7 weken)

Kerstmis vier je samen. Samen met degenen van wie je houdt, met daarbij in gedachten ook degenen die je er graag bij zou willen hebben, maar die er niet (meer) zijn.
Wij vieren kerstmis dit jaar extra rustig, thuis met de roedel. Dat zijn tenslotte ook al een boel vrienden en familieleden, bij elkaar! Rosie is hoogzwanger en heeft dus behoefte aan rust en overzicht in huis, dus daar zorgen we voor.

Broer en zusje: Tessel en Rosie

Geen kerstboom voor ons, dit jaar. Plato als aller jongste (7 maanden) zou er prima mee om kunnen gaan. Hij is zo knap en braaf en zen. Maar Bibbelotje zou absoluut alle ballen en slingers eruit gaan halen. De kerstversiering ophangen in huis was al een hele toestand met haar. Iedereen lag rustig door de kamer verspreid terwijl ik de dozen met kerstspullen uitpakte. Alleen Bibi sprong onafgebroken om mij heen. En haalde binnen no time alles wat ik ophing/neerzette weer van z'n plek. Ja, wat kan je er van zeggen... Het is een bijzonder kind en het is alleen maar betrokkenheid... Ze vindt het allemaal even interessant, en maakt niets stuk. Elke verandering merkt ze direkt op, en daar moet ze iets mee.
Gewoon een beetje extra tijd nemen en behalve haar streng toespreken ook erg lachen!

Bijna (weer) mama Rosie

Rosie volgt mij met haar lieve zorgelijke oogjes onafgebroken. Ze gaat omzichtig liggen en is niet meer zo snel. Ze wil geen gedoe om zich heen, voelt zich duidelijk kwetsbaar. Slaapt veel, en gaat steeds verliggen, knort tevreden en eet met smaak. Wanneer ik haar buik vasthoud, voel ik de pups bewegen.


Rosie houdt alles in de gaten

Wandelen vindt ze niet meer zo nodig. We maken hier dus veel kerstwandelingen, van verschillende afstanden. Iedereen loopt naar eigen behoefte (behalve wij dan...). Bibi wil het liefste drie keer daags 10 km, en Rosie een kleine 10 minuutjes. De rest zit daar zo'n beetje tussen in... Zo komen we de dagen wel door...

Rosie haalt een frisse snuit

Dezen en genen denken op de wandelingen ook nog even een kerst snack bij elkaar te sprokkelen. Vergeten aardappels die rottend verspreid over de akkers liggen. Niet te versmaden, vinden Janet en Bibi. Leuk speelgoed, net een balletje, vindt Cato. Zij houdt de aardappel het liefste de hele wandeling in haar bek. Af en toe legt ze 'm even neer, er tevreden naar kijkend. Wanneer wij ze de aardappels ontfutselen ( voor Tessel volstaat een duidelijk "los!", sommige anderen zijn wat minder gehoorzaam...) en in het kanaal gooien, geeft Cato een verontwaardigde blaf: Zonde!!

Joris en Baguette

Rosie en ik rommelen dagelijks een beetje in de puppie-kamer, zo bereiden we ons voor. Ze is er duidelijk thuis. De rest vindt het er ook erg interessant. Baguette springt meteen op 'haar' bank en Bibi steelt met Plato de kussens. Zo blijven we bezig.

Bague met haar olifant

De roedel snuffelt uitgebreid aan Rosie; daar is duidelijk iets gaande, dat weten ze allemaal, zelfs kleine Platootje.

Bibi op schoot

Een ingetogen kerstmis is het hier. Het haardvuurtje knappert, en Rosie zucht af en toe diep. Ze draagt haar dikke buik waardig en samen wachten we af...

Oom Tessel en zijn nichtjes Bibi en Baguette