Sunday, 2 December 2012

Ollie: 12 Jaar en nog steeds een beetje pup


Ollie de jarige

Twaalf jaar is hij afgelopen week geworden en nog steeds is zijn lievelingseten puppie-pap, of andere pap, pap in elk geval. Liefst van geitenmelk of karnemelk. Slobber slobber smikkel... Kwispelend - zijn staart is misschien wel het enige lichaamsdeel dat niet is aangedaan door de tand des tijds - likt hij het bakje, schaaltje, kommetje zo netjes schoon dat het bijna weer zo de kast in kan...

Toch nog parmantig!

Ollie. Lieve lieve trouwe Ollie. Blij met zo weinig, dol op knuffelen, rustig rond kuieren op de dijk, door 'ons' kanaal waden. Zo gelukkig in zijn (altijd openstaande) bench ('zijn kamer') met zijn luxe matras en kussens en niet te vergeten al zijn schatten. Knuffels, kongs, balletjes in alle soorten en maten. Ollie is een pup in een oud en redelijk afgeleefd lijf.

Ollie en zijn Oli(fant)
Need I say more?? Onze tijdloze pup. 

Zijn knieen zijn stuk, zijn bespiering is enorm geslonken, zijn vacht is hier en daar dun en dof, hij is doof en zijn tred wat slof. Maar zijn hoofd, zijn grote donker bruine ogen met een waas van staar, zijn prachtige lieve uitstraling, daar is niets wezenlijks aan veranderd in de afgelopen jaren.
We kennen Ol sinds 2004, hij was toen vier. Groots en machtig was zijn lijf, een macho leek hij, voor de niet nauwkeurige kijker. Want een macho is hij nooit geweest. Hij was imposant met zijn brede hoofd en krachtig gebouwde voorkomen, maar van binnen was hij die oneindige goedzak, die lieve trouwe jongen die maar zo weinig nodig had en nog altijd heeft; liefde is het enige. Oneindig dankbaar, met iets nederigs zelfs.

LouLou op bezoek bij Ollie

Ook als je twaalf bent en lichamelijk krakkemikkig en doof, kun je nog nieuwe kanten ontwikkelen. Ol is voor het eerst in zijn leven dikke vriendjes met een pup. LouLou is nu zes maanden oud en al tijden Ol's vriendinnetje. Ze ligt naast hem in zijn huis (bench), ze rollebollen over het kleed of liggen dichtbij elkaar op de keukenvloer. Het ligt zeker ook aan Loutje, dat deze vriendschap kon ontstaan. Ze is heel sociaal vaardig en rustig. Maar het is ook Ollie die het contact onderhoudt. Samen met Olifant spelen, of een balletje. Of gewoon lekker rollebollen.

Ollie en zijn Celine, een van zijn veroveringen...

Iedereen houdt van Ollie. Ik ken niemand die niet gecharmeerd door hem is, niet ontroerd door zijn goedheid. Ook mensen die bang zijn voor honden, weet hij om zijn vinger te winden. Hij is en blijft onze George (Clooney): soms voegen de jaren alleen maar iets toe, in plaats van (ook) afbreuk te doen. Ol is een van die mannen die alleen maar onweerstaanbaarder wordt met de jaren. Daar doet een beetje haaruitval of vergrijzen niets aan af.

Ollie. Who else?

Dat baardje van je mag nog heel veel grijzer worden, lieve Ol, of wit, natuurlijk, van de pap! Een deel pup, een deel bejaarde man-onweerstaanbaar, dat staat vast.