Tuesday, 31 January 2017

Menu van de dag


 Wat eten we vandaag??!

Elke dag heeft zijn hoogtepunten, en sommige daarvan komen elke dag terug. Eten is een van die hoogtepunten, het staat met stip bovenaan. Twee keer per dag is het een enerverend, feestelijk ritueel.  
Wij voeren vers vlees en barf (bones and raw food). En vandaag staan er lamsribben op het menu.

 Iedereen spoedt zich naar de tafel


Het ontbijt, bestaande uit gesneden vlees en onder andere pens, wordt binnen genuttigd. Dat gaat in de voerbakken. 's Avonds wordt er gebarft; ze krijgen dan een botmaaltijd. Karkas met vlees. Het menu is afwisselend en zowel de smaak als de tactiek om het te verorberen varieert. Zo eten ze makreel, haring, zalm (een lijf of een kop), of karkas van kip, parelhoen, fazant, konijn, haas of lam. Het diner wordt altijd buiten geserveerd, uit hygiënisch oogpunt.

Braaf wachten op hun beurt

Barfen moet je opbouwen, een hond kan niet zomaar van brokken over op een karkas. Probeer dit dus niet zomaar thuis!
Onze Wishstone puppen worden afgespeend op vlees/bot mix. Dan krijgen ze eens een visje, en zo bouwen we het menu van de jonge honden gedoseerd uit.
Sophie, onze jongste van 10 maanden, barft inmiddels al helemaal mee. En onze oudste, Janet, kan met haar gebit van bijna 14 jaar de harde karkassen niet meer aan. Voor haar alleen nog af en toe een visje en lekker gemalen mix van vlees en bot.

Keetje: een lekkere 'bite'

De barf maaltijd vergt echt wat van de honden; het, is niet alleen kauwen en slikken, een zalmlijf of een stuk hazenrug vergt een andere aanpak van eten dan bijvoorbeeld makrelen. Eten is zo niet alleen een fysieke handeling, maar ook een mentale inspanning. 

Keetje: voor de stevige trek!

Soms moeten ze echt even uitvogelen hoe ze het aan moeten pakken. Na de euforie en de positieve spanning, die voor labradors samengaat met elk eetmoment, hangt er na het uitdelen van hun barfmaaltijd een geconcentreerde stilte in de tuin. Alleen het kauwen hoor je soms. Iedereen gaat helemaal op in zijn/haar maaltje.

Keetje neemt haar buit mee naar haar vaste plekje

Omdat het menu elke avond varieert, is het diner elke keer weer een verrassing, van smaak en van  tactiek: 'hoe gaan we dit varkentje wassen?!' (al is het nooit varkensvlees want dat is niet goed voor honden!)

Tessel (helaas al uitgegeten) en Pernod

Bibi wacht geduldig op haar diner

Ze hebben ook allemaal hun eigen voorkeur. En sommigen zijn altijd snel klaar, terwijl anderen echt een tijd aan het verorberen zijn. Ieder heeft ook zo zijn/haar eigen plekje in de tuin, waar de maaltijd wordt genuttigd. Er is hier een echte 'tafelschikking' en ze hebben elk hun eigen 'tafelmanieren'.


Bisou: 'Lopend buffet'

Wanneer het op is, wordt er nog wat gesnuffeld op de grond, naar de 'barftafel' teruggekeerd om te kijken of er misschien toch nog iets over is, en er wordt gesnuffeld op de plekjes waar de anderen gegeten hebben. En als dat allemaal nauwkeurig is geïnspecteerd, kan de roedel lekker rusten en verteren. Het spannendste moment van de dag zit er weer op. Op naar het ontbijt dan maar!

Bisou: 'Is het echt op?...'