Friday, 25 September 2009

Sarah


Zonnebadend op het balkon van hun hotelletje op Texel (juni 08)


Soms gaan de dingen niet zoals ze moeten gaan.
Gaan ze zoals ze niet mógen gaan.

Sarah, Erinna Fey of JBA, moest vandaag veel en veel te vroeg uit het leven stappen.
De laatste maanden heeft Saar opeens lopen tobben met haar gezondheid.
Een kwaadaardige tumor in haar bekkenholte, heeft haar botten aangetast, waardoor de bekkenbodemplaat bijna volledig verdwenen is. Behandeling was niet meer mogelijk. Zoals de specialist zei "als je realistisch bent, heeft ze misschien een kleine week, want vanaf nu zal de pijn alleen maar heviger worden, plus door de zwakte in het bot is de kans op breuken na uitglijden enorm groot".
Woensdag kreeg Esther dit verdrietige nieuws. Vandaag heeft ze het aller moeilijkste en enige goede gedaan wat ze nog voor haar soulmate kon doen. Ze heeft haar Saartje laten gaan.


Paardebloemen plukken, (april 09)

Soms gaan de dingen perfecter dan je ze had kunnen dromen.
Sarah was geen perfecte fokteef - wel met perfecte gezondheidsuitslagen en een geweldig karakter, maar geen roedelhond. Ze snapte niks van de hierarchie de de andere honden feilloos aanvoelen. "Hoezo sta jij boven mij??" Sarah was voor anarchie! En dat werd niet gepikt door de groep. Bovendien ging ze de anderen onophoudelijk in hun staarten bijten, en ook daar was men niet van gediend. Er ontstond chaos in de roedel.
Fokteef zijn was ook niet haar piece of cake. Ze kreeg 1 nestje. De dekking maakte haar panisch, ondanks het juiste moment. En pups? Ze sneakte zodra ze de kans kreeg het liefste weg uit de werpkist, veel gezelliger bij de mensen...


Sarah's O-nest, (aug 04)

Sarah was geen hond voor een kennel. Wat ze nodig had, was een huis en een mens voor haar alleen.
Esther zocht een laab. Zag Sarah's snoet op de website. Had direct haar hart aan dit meisje verloren. Belde mij.
Ze kwam op bezoek en maakte kennis met Saartje. Match made in heaven.
Niet veel later werd Sarah door Esther en haar zus Mirjam opgehaald in een dikke Mercedes met chauffeur. Zonder aarzeling klom Saar op de leren achterbank. Alsof het allemaal heel gewoon was. Alsof ze zeggen wilde: "Het heeft wel lang geduurd voordat je me eindelijk gevonden hebt, maar nu ben je er..."
Op naar Bovenkarspel. Op naar het "echte Leven", dat nu beginnen kon. Sarah's leven begon met 3,5 jaar pas echt.


Sarah in haar element (zomer 07)

In haar favoriete plas, in het park vlakbij thuis (zomer 07)

"Nee, wij zijn er ff niet. Wij zijn aan het 'banken'..." (sept 07)

Aan de riem lopen beviel Sarah, als echte anarchiste, niet. Maar wél in Bovenkarspel.
Binnen no time hadden Saar en Esther een hele colectie halsbanden en riemen bij elkaar geshopt. Voor elke gelegenheid eentje. Stoere legerprint of juist glitters en bling bling, lieve bloemetjes of iets grappigs. Vaak in matching combination met Esther's outfit van die dag.
Girls gotta do what girls gotta do!

Saartje met haar grote hart

Natuurlijk was Saar een heel bijzondere laab. One of a kind. Een absolute diva met wulpse heupen die menig reutje in beroering bracht. En als een man een oogje had op Esther, en Saar vond 'm niet goed genoeg voor haar lievelingsmens, dan liet ze dat subtiel weten. Ja, zo gaat dat. A girl's gotta do what a girl's gotta do.

Een Diva, met gratie en charisma! (2009)

Chocolade vreetbuien, pyjama parties bij de tv met haar halfzus Shona, nichtje Teuntje en Esther en Mirjam, soms een stoere blaf, maar wel heel bang voor onweer, dan ging ze schuilen bij Esther... Dat is Saar ten voeten uit.

Sarah en nichtje Teuntje, (mei 08)

En ze is nog zoveel meer! Wie op de reunie in Noordwijk was, afgelopen april (en de jaren ervoor, in Hargen), heeft haar als een van de fanatieksten zien splashen in de zee. Niet in eerste instantie om de balletjes te apporteren, maar vooral om vriendin Clair in haar staart te bijten. Saar en Claire zaten vroeger samen in de roedel en ja, die speelse tik heeft Saar nooit meer verleerd! Ze deed het alleen bij haar kennelvriendinnen.


Sarah op staartenbijt-jacht achter Clair (Noordwijk, reunie april 09)

Sarah was Esther's rechterhand, en andersom. Waar Esther was, daar was Saar, de afgelopen 4,5 jaar. Samen vakanties op Texel, naar de stamkroeg, de haringkar, de brocante, mee naar workshops die Esther geeft, bij alle vrienden en familie, in de bus, trein, auto, naast de fiets, restaurants, hotelletjes en vakantiehuisjes werden altijd uitgekozen op hondvriendelijkheid, anders werden ze niet bezocht. You name it, dit duo deed het allemaal samen.
Een dag niet gedeeld is een dag niet geleefd.
Ze waren elkaars kompas. Samen sterk. De perfecte match: allebei gek en maf, eigenlijk te lief en te echt voor deze wereld. Samen konden ze de wereld aan.

Sarah, zo gek als een mandje! (juni 08)

Sommige mensen hebben het geluk om een helper te vinden, een soulmate door dik en dun. Een maatje dat er altijd voor jou is. Je helper-hond. Die jou nodig heeft, en die jij precies zo hard ook nodig hebt als mens. Esther is zo'n geluksvogel.
Sommige van onze laabs zijn méér dan geweldige honden, vrienden, gezelschap. Ze zijn je alles. Zo'n hond is Sarah voor haar lievelingsmens.
Zo'n match kun je willen, kun je je wensen, maar dat je 'm vindt is niet gezegd. Het zijn die paar laabs die een extra zintuig hebben, een extra gevoeligheid. Een extra groot hart, misschien.
Laabs die dit hebben, zijn geluksvogels. Ze hebben een extra taak, een missie: hun lievelingsmens in het gareel houden. Saar heeft haar match gevonden. En daarmee haar taak, haar liefste missie. In dat opzicht is Saar is een geluksvogel geweest, hoe cru dat ook klinkt, want haar leven houdt veel te vroeg op.
Ze heeft geleefd met haar hele hart en ziel en kunnen geven als geen ander. Er is van haar gehouden, er wordt voor altijd van haar gehouden met een diepgang die bijzonder is.
Omdat Sarah bijzonder is.

Slapend op het strand (juni 08)

Sarah heeft zoveel gedaan, geleefd gezien, teweeg gebracht. En haar leven was nog lang niet 'op'. Pas halverwege. Alle fijne dingen moesten nog duizend keer gedaan worden. Nieuwe, andere avonturen wilden nog beleefd worden.
Niks wees erop dat Saar zo snel zou moeten uitvliegen.
Het is niet eerlijk en onbegrijpelijk.
We hadden je allemaal nog zo heel graag een half laabjes-leven lang bij ons gehad. Zoals je verdient, zoals wij verdienen, en boven al Esther.
Sarah was wars van regels en de meeste struktuur. Saar kon een ongeleid projectiel zijn. Saar moest nu een ander weg nemen dan we allemaal gewenst hadden. Een onverwachte wending.
Maar Sarah blijft Saar. Saartje mokka taartje. Saartje kwispelstaartje, and her hips don't lie! De aandoenlijkste kleine meisjes-snoet met de 'Shakira-kont' om "U"- tegen te zeggen.

Soms gaan dingen niet zoals ze moeten gaan, zoals je ze wenst en redelijk vindt. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. There is no other way.
Sarah's lijf was opeens op en ze had heel veel pijn. Ze kon niet meer alle Saartjes zijn die ze altijd is geweest.

Sarah, onmiskenbaar de Grote Helper (juni 09)

Lieve lieve Saar, dikke zoen op je oer-aandoenlijke snoet, dat koppie dat me zo lief is. Ons allemaal zo lief is.
Lieve Esther, we zijn er voor je. En dat helpt geen moer, dat weten we...


"Home is you", (zomer 06)