Saturday, 19 October 2013

Zwanger zwangerder zwangerst...


Hoogzwanger op zoek naar een hol (dag 57)

Het hol van Bieb was helemaal gerenoveerd, maar kennelijk voldeed het toch niet aan Cato's eisen. Geen tijd om bij de pakken neer te zitten; Cato gaat over op plan B. Toch maar een eigen hol graven dan. Na zorgvuldig verschillende mogelijkheden te hebben onderzocht, heeft Cato de goede plek. Helemaal achter in de tuin, onder de houtwal.
Leden van de roedel volgden haar op haar zoektocht. Sommigen begrepen wat er ging gebeuren, anderen hadden geen idee. Maar voor iedereen is duidelijk, dat Cato dit in haar eentje gaat doen. Kijken mag, meehelpen niet.

Cato (r) met dochter LouLou

Het graven valt niet mee, met zo'n enorme buik en dan ook nog de overvolle melkpaketten eronderaan.
Er klinkt gedempt gesteun en gezucht en wat grom-geluid vanuit het hol, gedempt door haar body die als een kurk op een fles het hol grotendeels afsluit.

Het is aanpoten geblazen...

Wanneer ze zich weer uit het hol gewerkt heeft, wordt er eerst flink met het hoofd geschud (onder het zand). Haar grote donkerbruine ogen kijken me vanuit een zandmasker aan. Ze monstert de progressie tevreden en gaat soms nog even terug voor wat aanpassingen.

... maar het wordt prachtig!

Bibi kijkt geinteresseerd en begrijpend toe. Plato, naast haar, is een groot vraagteken. Wat is dat? Waarom?? Wanneer Cato verder op in de tuin scharrelt, steekt Plato behoedzaam zijn hoofd in het hol. Het helpt niets; geen balletje, geen kong, geen stok zelfs; what's the big fuzz about?! Het leven heeft nog zoveel mysteries voor Plato!

Cato heeft een missie!

Hoewel de honden voorzichtig en omzichtig met Cato omgaan (rustig, wat afstand bewarend), laten we nu alleen nog een deel van de roedel gedoseerd samen met Cato, zowel in huis zowel als in de tuin. En degenen die niet mee mogen als Cato haar rondje door de tuin doet, volgen her every move met argusogen. Want dat ze bijzonder is, ontgaat niemand.

Cato, omringd door een deel van de roedel

Bibi (l) en LouLou (r) houden alles in de peiling

We voelen het allemaal; het wonder in ons midden. Cato lijkt zich er ook van bewust. Ze is in control, relaxed en goed voorbereid. Ze graaft, ze slaapt, ze eet. Ze ontvangt liefde van de roedel en geeft die ook terug. Hoogzwanger is zo bijzonder. Zo kwetsbaar en tegelijk zo sterk. Cato is zo 'zen'. Zo aanhankelijk, maar niet onzeker. Ze straalt zoveel vertrouwen uit, het ontroert me. Ze is ontwapenend, met haar lieve hoofd en die enorme romp.

Cato, 18 oktober 57e dag van de dracht

Ze ligt, in het zonnetje, op de bank, in de mandjes, onder de tafel. Ze ligt en ze slaapt. De pups in haar, het harde werken aan haar hol, het vergt allemaal veel energie. En er moet straks nog een top prestatie geleverd worden. Dus ze slaapt.
Wanneer ik mijn hand op haar buik leg, voel ik pups bewegen. Het wonder tastbaar. Zwanger, zwangerder, zwangerst.