Wednesday, 20 April 2016

De BiChi's


Nose2Nose

De dotten van onze Dot (koosnaam van Bibi) en Chichi (koosnaam voor Chili) zijn alweer 6 weken... Wat een feest is het met ze!
Bieb mag dan een franse (vakantie) liefde hebben, maar ze doet niets met de franse slag. Ze is weer, net als de twee vorige keren, een top moeder.


Bibi-en-haar-pups-zijn 1

Ze houdt haar babies en hun werpkist (waar de pups alleen 's nachts verblijven) en hun kamertje perfect schoon. Puppie poep??? Wij krijgen die niet te zien. Het is haast niet te geloven dat de BiChi's poepen en plassen...
En als we al de kans krijgen om iets op te ruimen, komt Bibelot er altijd direct aan. Zij weet alles, ruikt alles en wil alles zelf doen!

 Lekker tussen haar babies

Samen slapen, snoozen, spelen, en je nooooit vervelen...

Liggend eten kan ook best, vinden deze pups met romaans bloed

Netjes in het gareel!

Bieb en de Bichi's zijn erg in hun nopjes met hun kamertje, en het is er ook erg gezellig. Mams ligt nog steeds het grootste deel van de tijd temidden haar kroost op de vloer. Als iedereen slaapt, verhuist ze soms naar de bank en een enkele keer ligt ze in de werpkist. Omgekeerde wereld; alle pups los in de kamer en mams in de werpkist.

In Bieb's grote moederhart is nog best plaats voor een extra pup, eh, poes...

Er klinken sinds afgelopen week behalve tevreden geluidjes en hard knorren en snurken alsof er een team dikke dronken mannen slaapt, ook vreselijke gillen en klagelijk huilen... De pups zijn volop aan het stoeien en spelen en verkennen de grenzen: wat is leuk en wanneer is het te?... Bieb kijkt er meestal niet van op, een enkele keer komt ze even met haar neus tussen de pups. Bieb is een ervaren moeder die dus weet dat dit erbij hoort.

Stoere mannen in de dop! (5 weken oud)

Lekker loungen na een speelkwartiertje buiten; word je moe van, drentse buitenlucht

Afgelopen week konden de Bichi's ook voor het eerst een paar keer buiten spelen. Dat was feest! De eerste keer toen we ze in het rennetje zetten, snuften ze eerst wat met hun neuzen in de lucht, keken naar links en naar rechts, en toen gingen ze rennen, springen en pirouetjes draaien in de lucht. Helemaal uitgelaten waren ze...

Onderzoekers met staart...

Buiten horen ze natuurlijk weer allemaal nieuwe geluiden (de boer naast ons is druk aan het werk), de andere honden buiten blaffen, ergens wordt gras gemaaid. En het licht en de lucht is anders, het briesje wind is nieuw, net als de warmte van de zon; een schat aan nieuwe zintuigelijke sensaties.
Bieb vind dat buitenspelen maar zo zo; aan een super goede moeder kleeft ook een 'keerzijde'. Een geweldig sterk ontwikkeld moeder instinct heeft als als dat van onze Bibel, is ook enorm beschermend.


Moeder Liefde

Ze houdt haar pups het liefste gewoon voor zichzelf alleen. Ook al zijn ze dan zes weken oud. Haar oogappels delen met mensen vindt ze heerlijk, maar... niet met de roedel, zeker niet met de teven. Die mogen niet naar haar babies kijken. Die mogen geen interesse hebben voor haar kroost. Langs lopen? OK, maar niet met je hoofd naar ze toe, en hup, doorlopen!

...elke dag een beetje meer...

Opa mag ook niet bij de pups, en deze opa is juist zo'n lieve opa! Dus de BiChi's worden alleen bezocht, besnuffeld en bewonderd door grote zus Bootsz en oer mams Janet, hun tante Baguette en de anderen, als Bieb er niet bij is...
De komende twee weken zal dat langzaam makkelijker worden, weten we en dat is wel een geruststelling.

Erop uit met mams al aanvoerder

De pups zijn steeds meer op ons gericht, kennen onze stemmen, kennen mijn liedjes, de rituelen hier, en maken alles steeds bewuster mee. Zo zat een pup een paar dagen geleden voor de draaiende wasmachine, zeer aandachtig te kijken. Hij nam het nauwlettend in zich op, het draaien van de was achter het glas, het geluid. Het hoofdje draaide van links naar rechts. Ze zitten al veel langer wel eens in de bijkeuken en er draait altijd wel een wasmachine (met 2 nestjes en een roedel van 11...). Maar opeens was de pup zich ervan bewust. De BiChi's kijken ons nu ook echt aan, bekijken ons en zien ons nu echt; weer een verdieping in het contact, in het contact met alles en iedereen rondom hen.

Neusjes in de lente lucht

Er wordt ook gesleept met knuffels (ze halen ze zelf uit het mandje) en buiten met stokken en blaadjes. De wereld is vol uitdagingen en vraagstukken die erom schreeuwen onderzocht te worden.
En zoals altijd, protesteren ook de BiChi's weer zeer heftig wanneer er aan hun steeds grotere vrijheid weer paal en perk gesteld wordt.

This is LUV

's Avonds laat in de werpkist, neeeeee! na buitenspelen in hun heerlijke kamertje terug, neeeee!, na een speelkwartiertje in de bijkeuken weer terug achter het traphekje in hun eigen domein, neeeee! Twee tellen in de 'houtgreep' omdat de nageltjes geknipt moeten want anders krijgt mams wondjes, neeee! Ze weten wat ze wel en niet willen, en wanneer... (En vannacht gaan ze voor het eerst in twee benches!)

Binnen eten, buiten eten; wij eten overal!

Zoals bijna altijd rond de leeftijd van zes weken, denk ik: "Nee, ze kunnen niet weg over twee weken! Bieb kan het nog niet. Ennuh... OK, ik ook niet!" Maar ik weet ook dat het met twee weken weer heel anders is. Dat ook deze lieve geweldige mooie en grappige BiChi's er dan klaar voor zijn. Klaar om hun vleugels uit te slaan bij hun nieuwe families. En dus Bibi ook. En dus ik ook. Samen is alles beter!

Net als alle ontwikkelingen in de eerste weken van de pup, is het ook met deze laatste stappen zo dat ze 'gewoon' komen; het is de wetmatigheid van de natuur. Rond de 12e dag gaan de oogjes open, gaan ze staan, gaan ze lopen, dan komen de tandjes, net voor de drie weken kunnen ze ineens allemaal horen, dan verdwijnt opeens het zuigreflex en eten ze gewoon. De moedermelk neemt af, de porties vlees worden groter... Het zijn allemaal stappen in de ontwikkeling die het hele nest tegelijk ondergaat, doormaakt. En de moeder mede daardoor ook, en de mensenmoeders daardoor ook.

Zo moeder, zo dochter

...en niet te vergeten papa Chichi!

Nog even genieten we hier van al onze BiChi's, met volle teugen, en met ogen en oren overal; gelukkig houdt Bieb alles goed in het gareel en in de gaten!