Wednesday, 11 May 2016

Uitwisselingsproject


Bisou met Bibi's pups

De Bisoutjes en de Dotjes houden sinds het mooie weer residentie in twee rennen op het terras. De pups van Bibi waren daarvoor ook al buiten als het (nood)weer het toeliet, en de (3 weken jongere) pups van Bisou zijn met het zonnetje voor het eerst buiten verschenen. 

Bibi met Bisou's pups

De rennen staan ongeveer 4 meter uit elkaar en de pups genieten volop. Bieb moest even wennen de eerste keer dat de Bisoutjes ook buiten waren; die zaten namelijk in de ren die haar pups daarvoor nog behuisden. Bibi sprong tussen de pups van Bisou, in de veronderstelling dat dat haar kinders waren, en aan haar expressie en lichaamstaal was de verbazing duidelijk af te lezen. Haar dotjes waren gekrompen! Zo’n 3 weken en dus ruim 3 kilo terug in de tijd!... Maar een moeder is en blijft een moeder, dus zij zoogde de 9 van Bisou maar even. Toen met een kwieke sprong de ren weer uit, en hop, de buur ren in, met haar grote dotten.

 Bisou doet een rondje door de tuin met de pups van Bieb

Bisou bezoekt haar eigen pups maar loopt net zo tevreden met die van Bibi door de tuin. En ze wil de reuzen ook best even zogen...
De moeders wisselen hun moederlijke liefde aandacht en melk als vanzelfsprekend uit. En de pups, die vinden het allemaal best...

Kiekeboe bisoutjes! Hier is tante Bibi!

Wij vinden het minder wanneer de reuzen van Bieb de melk van de 9 Bisoutjes opdrinken. Bisou is nog volop aan het zogen, haar babies zijn 5 weken. En die van Bibi zijn 8 weken en vliegen uit; kortom, die hebben geen melk meer nodig, al vinden ze het heerlijk... Maar het is ontzettend aandoenlijk om te zien, hoe moeders en pups als vanzelf delen!

Bisou wordt belaagd door de Bibelotjes

Bibi zit nog volop in de hormonen en loopt met haar enorme grote moeder-ziel onder haar arm; ze wil het liefste nog vrijwel constant bij haar pups liggen, maar de 8 zwarte beren van elk 8 kilo of meer, maken haar dat vaak onmogelijk. Als tijgers bespringen zij hun moeder, die toch flink uitgevallen is, maar tegen zoveel geweld van gulzigheid en scherpe tandjes niet bestand is... Dan springt ze maar weer over het hekje en gaat bij wijze van compromis maar neus aan neus met haar pups liggen, alleen het gaas van de ren ertussen, zachtjes piepend en jammerend...

Bieb met haar eigen babies

Met het gaas ertussen, maar heel dichtbij...

Bibi's pups geven vrijwel altijd aan dat ze moeten poepen. Er wordt dan naarstig heen en weer langs de ren gerend en in steeds aanzwellender paniek geblaft en gejammerd. Eruit!!! Ik moet eruit!!! Ze zijn al zo zindelijk dat ze hun ren schoon willen houden. Wanneer je ze eruit tilt, rennen ze meteen naar het gras. Maar Bibi ziet het soms al eerder dan de pups zich ervan bewust zijn dat ze moeten poepen. Hop! daar springt ze in de ren, en ruimt de boel op voordat het de grond raakt. Zo moederlijk is ze nog, met pups van 8 weken...

Tuin verkennen met tante Bisou

De Bisoutjes waren na een paar uurtjes buiten, goed gewend aan de lucht, de geluiden buiten, de andere ondergrond. Ook zij zijn al heel goed op weg met de zindelijkheid; er wordt op een rij tegels gepoept, het verste weg van hun kampement. Knapperds van 5 weken! Bisou is niet zo’n poetser als Bibi; Bisou is een geweldige moeder, lief, zorgzaam, ligt graag tussen haar babies en ze mogen alles met haar doen. Maar poep en plas opruimen? Daar heeft ze haar personeel voor. Ons, dus. Nou ja, iedereen is anders en om voor het eerst moeder te zijn en dan  meteen 9 pups te hebben, is ook al heel erg veel natuurlijk! Ze zoogt ze goed en terwijl haar pups groeien, wordt Bisoutje een beetje tenger. Niet wat we willen maar ondanks flink bijvoeren, gebeurt het. Komt straks weer goed!

Siesta (P-nest)

Siesta (Q-nest)

De roedel reageert verschillend op de 17 pups die Wishstone nu rijk is. Keetje en Pernod vinden de kleintjes geweldig. Ze rennen elke keer verblijd naar de rennen, en als die dan toevallig leeg zijn, ‘s avonds, wordt er vol ongeloof over de rand getuurd en van links naar rechts gekeken. Zijn de kleintjes er wel, dan hangen zowel Keetje als Pernod met hun hoofd en open bek tussen de omhoog springende pups. Feest voor beide partijen! Pernod gaat regelmatig ook even van de ren weg, om zeer opgewekt met een van zijn schatten terug te komen (een stok, een knuffel, een balletje). Die houdt hij in zijn bek of hij laat ze vallen, tussen de pups.

Met Pernod

De oude garde laat de pups voor wat ze zijn. Alleen Janet wil nog wel eens een blik in de rennen werpen. Baguette vindt de pups natuurlijk fantastisch, maar springt nooit in de ren. Respect voor de moeders is bij haar diep geworteld. Bootsz, grote zus van het P-nest en LouLou, tante van het Q-nest, zijn enthousiast maar ook zij betreden geen van de rennen.  De tuin is groen en weelderig, het gras pas gemaaid, de vogels fluiten en de zon straalt overvloedig over de rijke overvloed aan pups, (moeder)liefde en geluk hier bij Wishstone.

Overpeinzing boven de waterbak