Tuesday, 14 November 2017

Buitenbeestjes


Verkennen!

Vorige week was het moment aangebroken om de beentjes te strekken en naar buiten te gaan. De Bisoutjes en de Keetjes hebben nu buitenbeentjes...

Spannunnd!

De herfstblaadjes op het gras zijn een feest, het gras zelf is leuk en ze steken overal hun neuzen in. Ze snuffelen ze graven, apporteren stokjes en stelen elkaars buit. Groot avontuur dus!

Blaadje

Grasje

Huppelende vreugdesprongetjes maken ze want er is zoveel te zien te ruiken te voelen!
Kwaak kwaak kwaak; daar hoorden ze de eerste eend in hun leven. Vanuit het kanaal vliegt hij onze tuin over. Alle hoofdjes draaien tegelijk de kant van het gekwaak op en volgen de vlucht van dit vliegende wonderlijke beest.

Verwonderd...

De kleintjes staan overal voor open en vinden niks eng. Wel is alles interessant en soms ook spannend. De roedel kijkt ondertussen geïnteresseerd toe vanachter het hek en de pups en de grote honden staan al snel neus aan neus, het hek er tussen.

Ff kijke...

De pups zijn op een afstandje moeilijk uit elkaar te houden; het is een grote Keetjes-Bisoutjes-blend. Ze schelen maar 1 dag en de gewichten gaan gelijk op. Het contrast (uiterlijk en innerlijk) tussen de moeders zie je in de kleintjes (nog) niet terug.

Aan de wandel

Bisou blijft dichtbij haar kinderen terwijl Keetje gewoon een beetje mee snuffelt met de kleintjes, geen oogje in het zeil houdend; daar heeft Keet haar au pairs nu voor (wij dus). Ze doet weer met de rest van de roedel mee, ligt op de bank en speelt met haar makkers. Met haar babies heeft ze het wel zo'n beetje afgerond...

M'n kanjers

Soms heeft ze nog even een "moeder-moment", bijvoorbeeld wanneer de pups een slokje melk willen meepikken. Dat vindt Keet best, maar ze gaat er niet voor staan, loopt gewoon door met de pups aan haar tepels. Die vallen er dan af, soms heeft er eentje goed beet en wordt die meegesleept. Of het nou een Bisoutje of een eigen Keetje is; daarin maakt Keet geen onderscheid.

Picknick

Bisou loopt spiedend rond temidden van haar kleintjes en wast ze schoon nadat ze een plasje gedaan hebben. Onderzoekt al snuffelend of haar kinderen schoon zijn. Zorgzaam opmerkzaam moedertje.

Er op af

Na elk slaapje gaan we nu met ze naar buiten en de kleintjes zijn al echte buiten plassers- en poepers; de zindelijkheid wordt vanaf nu getraind. Maar buiten poepen en plassen valt soms nog niet mee, want er is overal zoveel te zien en te ruiken, alles lonkt en leidt de pups dan weer van hun missie af...

Zen

Het zijn ook echte 'kop-in-het-zand-stekers' want er wordt volop gegraven, met zandsnuitjes waardoor ze moeten niezen lopen ze rond.

Snuffel

En daarna is het binnen weer tijdvoor een tukje. Ze optillen en naar binnen dragen hoeft meestal niet meer; zodra ik ze zingend roep, komt het lieve troepje bolle buitenbeentjes achter me aan.

Samen

Grote knapperds zijn het! En terwijl de pups met de dag dikker en groter worden, lijken de moedertjes langzaam aan te krimpen; de normaal zo dikke, volle vachten van  Keetje en Bisou zijn dun en hun boezems slinken. Dat is normaal na weken zogen. Hormonaal is er ook zoveel gebeurd met deze meisjes. Zodra de pups straks zijn uitgevlogen, herstellen hun vacht en lijfjes snel, dan zijn ze zo weer strak in het pak!

Zwart-Wit