Tuesday 8 May 2018

Het smulfeest van Laars&Co

Smullen!

Vandaag was weer een mijlpaal voor onze "Laarsjes".  Weer, want hun korte leventje bestaat uit de ene mijlpaal na de andere; zo gaat dat met jonge pups. Vandaag kregen de "Laarsjes" hun eerste papje. Voor het X-nest was het vandaag dinsdag papdag!
Daar kwam nog bij, dat de pap genuttigd werd op een groot picknick kleed buiten de werpkist. Dat is een nieuwe dimensie voor de kleintjes, een dagelijks terugkerend enerverend moment, wanneer hun werpkist verschoond wordt.
"Spannund!"

... nog een beetje sloom, niet wetende wat te verwachten...

Dat kleed op de houten vloer voelt anders dan het vetbed in de werpkist. En ze kunnen alle kanten op, opkijken en oplopen. Hun wereld wordt steeds groter.
Aanvankelijk schuifelen de pups wat onwennig over het kleed en de schalen pap worden besnuffeld. Dat er iets lekkers in die schalen zit, moeten we ze eerst helpen ontdekken.

 ...wat ruikt mijn neus??...

 ... slobber de slobber...

Exquisite Taster en siblings aan het werk

Maar het zijn natuurlijk wel echte labradors... Lekkerbekken en connaisseurs eerste klas natuurlijk!  Al snel verdringen ze elkaar, en wordt er over, onder, door broertjes en zusjes gemanoeuvreerd. Als het op eten aankomt, zijn ze al heel behendig! Er gaat natuurlijk ook niets boven een lekker hapje van het een of ander, zelfs voor ruim drie weken oude pups...

"Opzij opzij, maak plaats!"

"Is jullie schaaltje ook al leeg?"

In plaats van samen aan de moederborst, samen slobberen...

 Binnen een mum van tijd zitten ze allemaal onder de rijstebloem-geitenmelk pap. En dat spul is heel erg plakkerig... De bodem van de schaaltjes is al snel in zicht. Een enkeling overweegt een pap-bad, maar wordt daar door ons van weerhouden...

Bijna hond in de pot...

 Waarschijnlijk is dit de enige keer dat zwarte laabjes er viezer uitzien dan hun gele broertjes en zusjes! Na een modderbadje of vieze sloot, lijken zwartjes nog strak in hun pak, terwijl geeltjes er verkleurd uitkomen...

Gepoetst door mams

Moeder Bootsz heeft het allemaal nauwlettend in de gaten gehouden, en als alles bijna op is; wanneer alles en iedereen onder de pap zit, komt zij helpen. Ze laat haar kleintjes zien hoe je vakkundig een bak leeg likt. En als die weer spick en span zijn, poetst ze ook haar kinderen .

Samen genieten van de restjes 

Mama's vakkundig geoefende tong...

 Dit was hun eerste maaltijd! dat vraagt andere motoriek dan melk uit de borst zuigen. Nu moeten hun tongetjes op een nieuwe manier gestuurd worden. Het gaat ze goed af en hun eerste maaltijd uit een bak is een feit! Many many more to come!

Snuit aan snuit

Na afloop, terug in hun eigen vertrouwde werpkist, zijn de babies snel vertrokken. Laveloos liggen ze daar, hun dikke buikjes vol, hun smaakpapillen uitgedaagd, hun hoofdjes vol van dit heerlijke avontuur.
Alleen de restjes pap die her en der nog aan hun vachtjes kleven, verklappen wat voor een eet-feestje  hier zojuist heeft plaatsgevonden.

Papa Pernod maakt kennis met zijn 'laarsjes'