Friday 7 December 2018

Top model


Tommie, november 2018, (Wishstone Tea Party)

Vorige maand was het zover: het uur van de waarheid. Het moment dat bepalend is voor de toekomst als hond en als fokker.
Tommie en ik gingen HD en ED (heup-en elleboog ) rontgen foto's laten maken. Voor de officiële gezondheidsuitslagen, die elke hond waarmee je fokt, moet hebben. Deze foto's mogen pas gemaakt worden wanneer de jonge hond 1 jaar is, zodat het skelet is uitgegroeid. Dat blijft een ontzettend spannend moment, en dan heb ik het niet over 'leuk' spannend. Want ook wanneer je alles goed doet; fokt met gezonde voorouders, en laat je je pups jonge honden met beleid bewegen om trauma's aan heupen en ellebogen te voorkomen, blijft het natuur. Spontane mutaties, of een 'foutje' en ook zelfs een ongelukkige beweging met een trauma als gevolg, kunnen  altijd voorkomen. Natuur is een organisch, levend iets, en je kunt er geen garanties op afdwingen. Je kan niet alles uitsluiten.

Vrolijke Tommie

In de wachtkamer van de dierenkliniek, zaten Tom en ik samen een beetje zenuwachtig te zijn. Zij omdat er een grote anatolische herdershond naast haar zat, en zonder haar roedelgenoten is Tom natuurlijk best een klein Tommetje, en ik omdat het dit moment was...
Het zijn een heleboel foto's en niet zomaar elke dierenarts mag (en kan) ze precies zo maken als de Raad van Beheer op kynologisch gebied Nederland) het heeft voorgeschreven. En ze worden genomen terwijl de hond onder narcose is. Een 'roesje' noemen ze dat. Tom zakte in mijn armen ineen en gelukkig weet je dat het maar voor even 'weg' betekent.

Tommetje, trots met haar gedroogde vis!

Terwijl Tom op de tafel lag in allerlei houdingen, met haar roze tongetje uit haar bek, keek ik gespannen mee. Wat we ook zien op de rontgenfoto's, het veto wordt uitgesproken door een panel van dierenartsen bij de Raad van Beheer. Hun oordeel telt en bepaalt de toekomst van elke fok hond.
Natuurlijk heb je als fokker wel verstand van zaken en zie ik dus zelf dat het er goed uitziet, maar dat is nog geen garantie. Het wachten is op de officiele uitslagen van 'de Raad'.
Toch ging ik met een veel lichter hart (en met een zeer slaperige Tommie) op weg terug naar huis. En toen begon "Het Grote Wachten". 

In volle gallop

Gelukkig duurt dat tegenwoordig, met de digitalisering, geen weken meer, maar dagen. En gister was het zover.
HD A en ED vrij!!!
We hebben er een fokteef bij! Onze TumTum mag straks ook babies krijgen, Tommie is straks hopelijk moeder van weer een nieuwe generatie Wishstones'...
Geen gepieker meer, geen angst voor die kleine maar toch altijd aanwezige kans dat er iets niet goed uitziet op de foto's. Geen hopen meer, maar weten. Hoeraaaah!!!
Tom is ons nieuwe topmodel!
En we zijn blij en dankbaar, want dit zwarte meisje is de vierde generatie alweer! 

 Rosie met haar zojuist geboren dochter Bibi (2010)

Terwijl ik naar de kliniek toe reed met Tommie, vorige week, zag ik ze allemaal voorbijkomen in mijn hoofd; vier geweldige laabs, vier moeders van prachtige nakomelingen waarvan er steeds ook een bij ons bleef.  Dat zijn de moeders, en die waren allen bij mij. Slechts twee van de voorvaders van Tom zijn ook bij ons thuis, en dat is heel bijzonder, want als fokker maak je vaak gebruik van dekreuen die je niet zelf niet hebt. Zo waren bet overgrootvader Ricky en opa Seven niet van ons, maar overgrootvader Louis en papa Pernod zijn gelukkig deel van onze roedel. Net als Louis'moeder, Totti, de andere betovergrootmoeder van Tommie.

Rosie met haar dochter Bibi (2010)

Wat is er veel gebeurd en veranderd in de jaren, wat zijn we zelf veranderd, meegegroeid. En wat hebben al deze labradors ons en zovelen met ons, veel gegeven!
Hopelijk loopt hier straks een achter achter achter kleinkind van  bet bet overgrootmoeders Totti en Shona rond.


Bibi, hoogzwanger van Bootsz en co (2014)

Fokken is 'werken' met leven. Eigenlijk is het 'gewoon' leven met leven'. Leven met honden, met een roedel als gezin. En goede gezondheidsuitslagen betekenen de kans op nieuw gezond en gelukkig leven. Een hond kan je niet inruilen, en daarom is het moment van officiële keuringsuitslagen zo'n 'zwaard van Damocles' dat boven je hoofd hangt, elke keer wanneer je als fokker een nieuwe teef of reu gefokt hebt en laat röntgenen.

Bibi en dochter Bootsz (2014)

De lijn mag worden voortgezet, de stamboom kan verder groeien. En ons lieve meisje TumTum als officieel goed gekeurd lid van onze family tree, en hopelijk, hopelijk, zal zij op een dag ook intens gelukkig met babies aan haar borst in onze werpkist liggen: Moeder worden van een nieuwe generatie!
Bootsz met haar pas geboren dochter Tommie (2017)

Tommie (2018), onze vierde generatie (Rosie-Bibi-Bootsz-Tommie)