Tuesday, 19 June 2012

Chapeau voor Cato!

Cato en co, 5 juni 2012

Dit blog verschijnt bijna 3 weken te laat. Dat komt voornamelijk omdat Cato en ik in de wolken zijn. Omringd door 9 zwarte wolkjes verkeren wij in hoger sferen op roze wolken. Ik moet sinds de bevalling vaak denken aan deze tekst van Loesje:


Verder is dit al de 3e poging om een blog te plaatsen, tot nu toe ging er steeds iets mis. Zo voorspoedig als Cato's dracht en bevalling en 1e nestweken zijn verlopen, zo rommelig ontplooit zich dit blog. Ik ben blij dat het echt belangrijke goed gegaan is!

Gezelluggg

Soms gaat alles goed. Dan is alles makkelijker. Dankbaar en in de wolken ben ik daarvan!
Cato is in de avond/nacht van 1 op 2 juni bevallen van 9 pups, 6 dochters en drie zonen. Hoewel het hier en daar best even spannend was, ging alles goed. Cato heeft hard gewerkt. Een bikkel is ze. En zo in haar nopjes met elke pup!

Tropisch warm in de werpkist, 
dus voor mama een koele natte doek
Typisch Cato: onverstoorbaar, helemaal zichzelf

>Nadat de pup geboren was en door haar en mij werd 'uitgepakt', ze de aflikte en ze zo stimuleerde (adem, hart), wilde ze echt even met eigen ogen (en neus) zien/snuffelen aan dit prachtige kadootje dat nu toch weer uit haar was gekomen. Liggend in de werpkist, kwispelend, had ze zo met elke pup een onder onsje. Elk zwart kleintje was een kado. De keren dat ik meer werk had om de pup op gang te krijgen, en Cato dus even moest wachten, moest Joris haar ook echt even vasthouden. Het zijn haar babies en ze staat te popelen om ze te verwelkomen!
En na aflloop van de intensieve bevalling lag ze op z'n Cato's, dwz met haar heupen naar achter gekanteld en op haar buik (en melkfabriek), met de 9 kleintjes verzameld tussen haar voorpoten. Snuffelend en slobberend koesterde ze haar kroost. Intens tevreden.


 Zo trots als een pauw! Bij haar 1 dag oude pups

Moeder en pups kwamen de eerste nacht goed door. Heel tevreden geluidjes van de kleintjes en een zacht gesnurk van Cato kwam er uit de werpkist.

Slapen, drinken, slapen, drinken...

Cato kan het grote nest meteen goed aan. Vorig jaar had ze 3 pups, nu kan ze al haar moeder gevoelens en over deze 9 kleintjes verdelen. Ze ligt rustig een uur lang te zogen, en ze heeft mij daar helemaal niet bij nodig hoor. Ze poetst ze knort tevreden, ze slobbert haar lievelingen af en zorgt dat iedereen een vol bol buikje heeft. 

Cato en co, 28 mei 2012

Nog wat plaatjes van de laatste loodjes... Het was warm, Cato was lekker dik en wandelen wilde ze al lang niet meer. In en om het huis zag ik haar scharrelen, in hoekjes, onder tafels en trapjes. Inspectie voor haar nest, zoveel was duidelijk. Soms zat ze haast klem in de hoekjes...

28 mei: Cato zoekt overal hoekjes waar ze zich in manoeuvreert...

Twee dagen voor de bevalling begint Cato toch zelf aan woonruimte te werken; die hoekjes in huis waren toch niet echt je dat, kennelijk. Cato zette groots in; niet 1 hol, maar wel 4 grote nesten werden er in no time uitgegraven. Haar eerste keus was onder de lavendel. Ze komt zelf per slot van rekening ook uit Zuid Frankrijk. Maar ook in de houtwalletjes en onder de struiken in de achtertuin, werd gegraven. Cato heeft power, en waar haar wil is, is een weg aan mogelijkheden! Dus kleine lieve dikkie kwam steeds onder het zand, hijgend en puffend weer tevoorschijn. Instincten zijn ijzersterk! 


1 juni: volop voor weeen, 1,5 u voor de eerste pup

Vrijdag ochtend vroeg, had Cato de grote mand in de keuken uitgekozen als vaste honk. Ze ligt nooit in die mand. Nu wel. Er wordt gepuft, gehijgd, geslapen. Telkens verliggen; daarbinnen zit het niet meer lekker en ook niet meer stil!

1 juni overdag: Jazz besluit Cato te gaan steunen. Met koe.


Jazz besluit erbij te kruipen; samen sterk. Cato vindt het best. Ook Ollie komt 5 minuten voor de eerste pup geboren wordt, opeens vlak voor de mand zitten. Ik moet hem echt wegduwen wanneer de eerste pup zich aandient. 

Moeder! De eerste 2 (meiden) zijn er!

Daarna verhuizen we rustig naar de puppiekamer waar de werpkist op haar en haar babies staat te wachten. Die holen buiten, laten we maar voor wat ze zijn...

Sociaal vanaf de eerste ademtocht! 

Caat doet het fantastisch, net als vorige keer. Ze werkt perfect mee met haar weeen en we zijn een fantastich team. Dit is zo mooi! Ze slaapt wanneer dat kan, ze geeft alles wanneer dat moet, en verzorgt de al geboren pups. 

De bevalling is volbracht: een intens gelukkige 
en vermoeide moeder en 9 hongerige pups 

Daar liggen ze, 9 kleine sterke mooie lieve babies. Met hun moeder, onze kanjer Cato. Na voldane arbeid is het goed rusten... Voor ons allemaal. Negen pups en negen volwassen labradors onder ons dak. Iedereen heeft de bevalling en de dagen die daaraan vooraf gingen super doorstaan. De roedel was geduldig rustig, ze voelen dat er iets gaat gebeuren. Bibi en Janet snuiven onder de puppiekamer deur, iedereen snuffelt ons af. We hebben babies.

Ik word bedolven onder Cato's liefde...
1 juni overdagBedankt lieve geweldige Louis, voor deze 9 babies!