Tuesday, 20 November 2012

Werk in de werpkist

 Netjes in het gelid en allemaal met de linker armpjes masseren

Baguette's pups zijn vandaag 10 dagen oud. Ze liggen er tevreden bij in de werpkist. Tot nu toe werd er, behalve een beetje op en neer getijgerd, gedronken en geslapen. Als er genoeg gedronken is, rollen ze met hun hele dikke buikjes van de borst af. Dan wordt er ipv melk, energie bijgetankt. Want dat drinken aan de borst is een enorme krachtsinspanning.

 Knuffellen

Helemaal omdat ze met z'n achten zijn, het is dus dringen geblazen en vasthouden aan die tepel alsof je leven ervan afhangt! Als een broertje of zusje de tepel weet af te pakken, wordt er luid geprotesteerd. Er wordt ook gesmakt en je hoort de kleintjes gulzig slikken.

 Ontbijt voor de pups: melk en Baguetje

Baguette poetst en stimuleert de pups zodat ze kunnen plassen en poepen. Als de bar open is, is het een grote drukte! Als ze volgetankt zijn, keert de rust weer. Baguette zoekt dan vaak even een koeler plekje op, buiten de werpkist, poetst zichzelf en gaat ook slapen. Al dat 'gesuk' aan je lijf valt natuurlijk ook niet mee.

Blote buiken show

De pups hebben in de eerste acht dagen van hun leven hun geboorte gewicht verdubbeld. Nu wegen ze allemaal een kilo of iets meer. De kleine lijfjes 'zwellen' ziender ogen op. Dit zijn de dagen die helemaal in het teken staan van groei, sterker worden, ontwikkelen van veel neurologische functies waarvan we nu tekenen kunnen zien; oogjes die gaan 'kieren', beentjes die het lijfje iets van de grond opdrukken.

Pip's pups puffen nu eenmaal...

Over een paar dagen zullen ze gaan staan, lopen, hun oogjes en hun oortjes gaan openen. Daaraan wordt allemaal gewerkt terwijl ze op het oog 'alleen maar' drinken en slapen. Topsportertjes zijn het, en hun mama ook! Tante Bibi kan niet wachten tot ze er ook bij mag!

Er zijn in ons huis een paar hondjes die vreselijk graag naar binnen willen in de puppiekamer. Ze horen de geluidjes vanachter de deur, en ook vanaf de veranda. Bibi staat geregeld op de bank op de veranda, voor het raam van de puppiekamer. De produceert dan zelf ook geluidjes, een beetje jammerig en hoopvol klinkt het, terwijl ze door de open luxaflex heen tuurt.

 't Ziet er chaotisch uit maar is gezellig en lekker warm

Janet staat ook graag op datzelfde plekje, ze maakt geen geluid maar kwispelt hoopvol. Cato is deze dagen de portier van de puppiekamer. Zij houdt zich opeens graag op in de hal, zo krijgt ze steeds een glimp te zien, een geurvlaag te snuiven en de geluidjes te horen uit de eerste hand.

 Baguette's loungers

Maar ze moeten allemaal nog even wachten, de pups zijn nog helemaal alleen van Baguette. Wat is ze gelukkig met ze en zorgzaam, tevreden! Er komt nog genoeg tijd om haar nestje te delen met haar familie en vriendinnen.

Kunstwerkje!

Nu zijn ze nog exclusief voor mams, de acht zwarte kinderen. Na de bevalling hebben moeder en pups behoefte aan rust om te herstellen van de ingrijpende gebeurtenis. Ook wanneer de bevalling zo goed, fantastisch, verloopt als die van het H-nest van Baguette.

Baguette liefkoost, poetst en zoogt

Moeder Baguette is goed hersteld van de bevalling, weer uitgerust en ze heeft ook weer zin en ruimte in haar hoofd en lijf om mee te gaan op (korte) wandelingen. Het zogen en produceren van zoveel melk vraagt veel van een teef, maar ze doet het schijnbaar moeiteloos. Qua conditie kan ze best mee op een langere wandeling, maar de plicht roept. De plicht, en het grote moederhart. De natuur roept: alles staat in het teken van haar pups, voor andere zaken is weinig tijd en zeker geen prioriteit!