Sunday, 21 April 2013

Tuinieren


Plato, Janet, en Tess. Loutje snuffelt aan de lens...

Weekend, heerlijk! En eindelijk, eindelijk is het ook lente! Het groen schiet uit de grond en de struiken. De hondjes knabbelen aan het nieuwe jonge gras. De eenden flirten langs het kanaal en hun veertjes vliegen door de lucht... Er wordt wat afgesnuffeld langs de waterkant.

Joris snoeit de haag en heeft gezelschap

Deze zondag hebben we besteed aan de tuin, moestuin en (als altijd) ook het huis. De hondjes helpen, natuurlijk. Bibi ligt overal aan mijn voeten, Baguette volgt mij met vrolijke kwispel van kamer tot kamer, steeds weer een knuffel of bal in haar bek. De rest helpt Joris, de Head Gardener, buiten in de tuin. Janet is altijd Joris' trouwe tuin-vrouw. Het clubje lome laabs verhuist net als Joris met ladder en snoeischaar door de tuin. Snoept een grasspriet, graaft wat, speelt met een bal, of luiert in de zon. Allemaal ervaren we weer een beetje hoe dat was: ons zomerse leven. Ons leven buiten... Mmmm.

Tes ligt tevreden in een kuil

Plato vindt het niet zo nodig om de tuin in te gaan; hij ligt lekker in zijn mandje in de zon binnen. Wanneer ik hem roep om naar buiten te komen, draait hij op zijn ruig, wendt zijn hoofd af en geeft zijn buik bloot; "Laat me nou!" Maar ik laat hem niet; deze grote jongen moet ook van de frisse lucht genieten.

"Wat bedoel je??" (Bibi, Baguette en Jazz)

De eerste plantjes, spinazie, rucola en nog meer, komen al op in de moestuin. De moestuin-Joris' moestuin, is verboden terrein voor de dogsz. Janet kijkt trouw over het hekje naar haar grote tuinman. Hij komt altijd weer terug...


Cato. Solo.

De meute mag Joris dan volgen door de tuin, Cato doet haar eigen ding, zoals Catootjes dat nu eenmaal doen. Ze ligt een hele tijd lekker alleen op haar grasveld. Hoewel ze niets om speelgoed geeft, is ze balbezitter. Trotse balbezitter.

Cato de keeper

Totdat Jazz het genoeg vindt. En Jazz rules. De bal wordt zonder misbaar ingenomen. Caat verlegt haar aandacht zonder enige spoor van teleurstelling op het houtblok naast zich. Jazz mag dan de baas zijn, maar niemand solt met Catotel! 


Jazz en Bieb

De was droogt in de zon en de hondjes soezen op het terras. De watertobbe is opnieuw gevuld en LouLou probeert 'm meteen uit. Plons!

Biebs kijkt of het allemaal wel goed gaat...
(Ze heeft er een hard hoofd in)

We lunchen buiten, voor het eerst dit jaar, terwijl de roedel verspreid aan onze voeten ligt. Hun diner serveer ik uren later ook in de buitenlucht; zalmlijven op een bedje van groenten (wortel, biet, brocoli). Een feestmaal. 's Avonds toch lekker de houtkachel aan binnen. Iedereen is rozig van zoveel buitenlucht. De merels slapen inmiddels, maar binnen klinkt het gelukkige gesnurk van onze hondjes.

Gemengd gezelschap