Monday, 29 June 2015

Baguette's Zes Ootjes


Het zwarte en het blonde haar...

Baguette heeft het weer gedaan: half april is ze gedekt, natuurlijk weer door Louis, want dat is haar man. En in de avond en nacht van 19 op 20 juni is ze bevallen van zes prachtige pups! 

Het lange 'wachten' is begonnen

Baguette heeft al bewezen dat ze een geweldige moeder is. Lief, zorgzaam en zorgvuldig, vol (zelf-) vertrouwen en rust. En dat alles liet ze deze bevalling weer zien. Haar vorige bevalling verliep onverwacht snel, en dit keer was het een lange zit. Twee  dagen van voorweeen, van verzitten, hijgen, diep en hartgrondig zuchten, graven, onrust en juist diepe slaap. 

Hijgen van de voorweeen

Aldoor was ze vol vertrouwen, de onrust die ze liet zien kwam puur voort uit de volksverhuizing die zich in haar lijfje voltrok. Baguetje onderging het, nam het zoals het kwam. En wij met haar. 

Het beweegt van binnen...

Het waren lange uren, omdat je vooraf niet weet wanneer dat moment komt waarop wachten opeens overgaat in actie; voortdurend opletten op die eerste perswee en ondertussen de rust bewaren en bewaken. Het waren wat saaie dagen voor de roedel, maar dat is daarna weer goed gemaakt!

Samen

's Avonds, om tien over acht op 19 juni, was daar die eerste perswee waar we zo verlangend naar uitkeken en om vijf voor negen werd Baguette voor de vierde keer moeder. Een flinke zoon van 470 gram werd geboren.

Love at first smell

Als ervaren moeder was Baguette niet verbaasd bij het tevoorschijn komen van dit kleine zwarte wezen. Ze was meteen daadkrachtig, beet de navelstreng door en likte haar zoon stevig om de ademhaling te ondersteunen. Het was teamwork; we zijn helemaal op elkaar ingespeeld en er is een rotsvast wederzijds vertrouwen.

Moeder en zoon

Een bevalling zonder complicaties, zonder stress, is zoiets onwaarschijnlijk moois. De interactie tussen moederhond en jezelf, terwijl je het wonder voelt, leeft, hond en mens, is niet te verwoorden. De nacht was stil, de roedel sliep. Terwijl het gesnurk van sommigen tot in de puppiekamer doordrong, vulde de werpkist zich gestaag met Baguette's babies. Hun prille geluidjes, eerste schreeuwen, zachte piepjes en hun moeders ademhaling. 

Samen rusten

Om drie uur 's nachts werd de zesde pup geboren. Daarna werd Baguette zo rustig, ze was duidelijk klaar. Ze sliep terwijl haar kleintjes aan haar borst lagen. Samen. Volkomen ontspannen na een enorme inspanning voor moeder en pups.

Contrast

Het Wishstone O-nest van Baguette en Louis is geboren. Het was een pracht bevalling en het lange wachten is meteen vergeten. Twee reutjes en vier teefjes zijn er geboren, allen zwart zoals hun vader Louis, allemaal rond de 470-500 gram. 

 Massaal aan de moederborst

Moe en zo doordrongen van het wonder waren we, net als Baguette. De roedel werd rond acht uur wakker, en wat werd er weer gesnuffeld! Aan ons, aan de handdoeken waarmee de pups droog gewreven waren, aan de vloer in de hal waar Baguette opweg naar de tuinh vocht verloren was. 

Nu nog zo fragiel en klein...

Vooral de moederszijn totaal gebiologeerd, geintrigeerd door die geur. Kleine Bootsz van 10 maanden vindt het vooral een beetje griezelig, en Bisou, van ruim anderhalf kijkt niet begrijpend. Maar Bieb, al twee keer moeder geweest, staat stokstijf en ruikt, en ruikt en ook LouLou krijgt een speciale blik in haar ogen. Zij werd 1 maart voor het eerst mams. En oppermams Janet van 12, al lang met pensioen, snuift en snuift weer aan de drempel van de puppiekamer. Kijkt even verlangend als hoopvol naar mij op:"Mag ik erin?" Nee, dat mag nog niet. De puppiekamer is nu een oase van rust voor Baguette en haar zes kleintjes... Meet and greet in a week or two!

Het O-nest van Baguette en Louis:

Wishstone Opportunity Knocks (teef)
Wishstone Once in a Blue Moon (teef)
Wishstone Off-the-Cuff (teef)
Wishstone Oops a Daisy (teef)
Wishstone L'Oeuvre au Noir de B (reu)
Wishstone Odd Man Out (reu)