Saturday, 4 July 2015

Staying Cool @Wishstone


Twee weken oud, aan de borst op een kleedje: life is a picknick

Wishstone puppen weten niet beter dan dat hier altijd tropische temperaturen heersen; ze liggen in een werpkist met vloerverwarming en een warmtelamp verwarmt ze nog van boven. Het is ff doorbijten, maar het moet. Want puppies jonger dan 3 weken kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet in stand houden. En een lage, of zelfs ondertemperatuur, maakt ze kwetsbaar voor virale en bacteriele infecties.
Knock out door de hitte

Dus zomer of winter, het is in de puppiekamer altijd hittegolf, die eerste weken van hun leven. Voor moeders valt dat niet mee, die hebben natuurlijk een normale lichaamstemperatuur en bovendien zogen ze hun kleintjes. Warm warm warm... Maar moeders kunnen de puppiekamer uit, lekker afkoelen op de stenen vloer, of buiten. Als ze zichzelf daar de tijd voor gunnen.

Oo wat hebben de O-tjes het warrummm...

De vaste residenten, onze roedel, zijn tropische temperaturen zoals die hier nu heersen, niet gewend. Vooral de ouderen valt het zwaar. Er wordt gehijgd en hartgrondig gezucht, geslapen, gegraven om koel in een kuil te kruipen, gebadderd in de tobbe en het zwembad. Hitte is niet favoriet hier onder de laabs.

Variaties op het thema "liggen in de schaduw"

Bieb, Keetje op haar rug en LouLou

Zand erover-en eronder

Ze zwemmen 's avonds dankbaar in het kanaal en er wordt minimaal gewandeld. Zelfs  als het vriest, storten sommigen zich nog in het water, ijspegels vormen zich  dan in hun vacht als ze weer op het droge staan. Zo hoort het, daar zijn labradors voor 'gemaakt'. Hun double coat isoleert en van oorsprong haalden de labradors visnetten uit het ijskoude  zeewater bij New Foundland en in de Labrador Golf.

Keetje, a.k.a Kuifmees, dochter van LouLou

Sommigen hier zouden daar heel wat voor geven nu; een duik in echt koud water... Hier is het vooral uitzitten, slapen, snurken, drinken, dromen. De jongsten, Keetje, Bootsz en Bisou, hebben nog niet helemaal begrepen dat dit geen tijden zijn om te spelen. Ze proberen het af en toe toch even, maar begrijpen dan toch snel genoeg waarom de rest zo sloom in de schaduw ligt...

Janet en erachter Baguette

Baguette slaat zich er goed doorheen. Zo is Baguette; een vlindertje, alles lijkt als vanzelf te gaan. Ook het zogen en verzorgen van 6,  twee weken oude pups , in deze hitte. De roedel verwelkomt haar hartelijk wanneer ze vanuit de puppiekamer even het terras opkomt. Iedereen houdt van Baguette!

Bibi heeft een kuil gegraven en die is niet voor een ander!


Bootsz bij de watertobbe; the place to be!

De roedel wordt een paar keer per dag nat gesproeid. Janet vindt dat heerlijk. Voor het eerst in haar leven! Ze is nu 12 en staat steeds vooraan bij de tuinslag. Er zijn er ook die het vreselijk vinden, zoals Bisou. Zij klimt liever een paar keer per dag in de houten tobbe. En dat is natuurlijk net zo effectief. Keetje doet dat ook, en haar krullerige kapsel wordt daardoor gedurende de dag steeds weelderiger.

Keetje op de natte tegels

In de puppiekamer staat de deur naar de hal open. De vloerverwarming is uit en de warmtelamp al lang in de kast opgeborgen. Inplaats van een verwarmd vetbed, liggen Baguette's pups op natte handdoeken en de kruiken die ik altijd aan blijf slepen, zijn vervangen voor flessen met koud water.

Tukken in een kringetje

Inplaats van verwarming draait het hier nu om verkoeling. En nog is het in de werpkist 29 graden...
En dat is precies de goede temperatuur voor de twee weken oude pups.
 
De koude waterfles is populair

Baguette trakteert haar pups vandaag op picknicks; er ligt een groot vetbed op de vloer naast de werpkist. Daar wast en liefkoost ze haar kleine zwartjes trouw op gezette tijden. Ze houdt zelf de intervallen in de gaten; wanneer ze naar de puppiekamer wil voordat wij het tijd vinden, blaft ze dwingend bij de trap van het terras. 
Baguette hoef je niets te vertellen over babies; zij is een kenner! En hittegolf of niet, pups gaan voor alles. Ook wanneer het buiten in de schaduw honderd keer prettiger toeven is dan binnen in de puppiekamer. 

Mama Baguette, na een douche met de tuinslag en een modderbad...