Sunday, 3 February 2019

Het zwarte schaap


Zes weken drachtig

Onze roedel bestaat uit labradors en een zwart schaap. Het schaap, dat is onze Keetje. 
Keetje is een bijzonder kind, van binnen en van buiten. Wat betreft de buitenkant;  ze heeft krullen. Haar vader Sailor en haar moeder LouLou hebben beiden een ras typische cq ‘normale’ labrador vacht, maar ze dragen alle twee het recessieve gen voor ‘lang’ haar. Bij drie van hun zes pups kwamen deze recessieve genen samen en meteen al bij de geboorte hadden deze drie pups een kroeskop en krulletjes all over. 

Keetje, 9 dagen oud

Kleine rasta-laabjes waren het. De rasta-look is gebleven en de krullen werden meer zichtbaar naarmate de pups groeiden.
Een echte labrador met een bijzonder voorkomen dus. Maar dan haar binnenkant; Keetje is zen vanaf haar geboorte. Keet ‘krijg je de pis niet lauw’ zoals dat heet. Ze is een oase van rust. Haar blik, haar houding, haar gedrag, alles is zen. Mensen denken vaak dat Keet een oude(re) labrador is, dat kregen we al te horen toen ze net een jaar was. Zelfs als pup had ze die wijze, serene rust over zich. Ze heeft ‘gewoon’ een oude ziel.


Pup met een oude ziel

En toch heeft onze krullebol ook haar wilde haren. Zodra we met de bladblazer of de tuinslang in de weer zijn, verandert ons makke schaapje in een brul aap. Helemaal wild wordt ze van die apparaten! Dan komt ze voor je staan, meestal op haar achterpoten, terwijl ze hese kreten uitstoot.

Zen

Je gelooft je ogen niet; de metamorfose zou niet groter kunnen zijn... Wild blaffend springt ze in het rond, ze is niet meer voor rede vatbaar en het houdt pas op wanneer de kraan uit is of de bladblazer opgeruimd. 


Zeven weken drachtig

Ze is niet boos, het is een vreemd soort enthousiasme dat dan over haar komt. Die voorliefde voor de tuinslang zat er al van pup af aan in. De sproeier moest in haar gezicht, als kleintje ging ze er gewoon voor zitten. Zelfs afgelopen zomer, toen het tropisch warm was, maakte ze zich zo druk wanneer we met de tuinslang en badjes in de tuin voor verkoeling zorgden. Het is even wel grappig, dat bazige uitgelaten woeste gedrag, vooral van onze rustige zen hond. Maar de grap gaat er snel af wanneer ze zo woest hees blaffend en springend tekeer gaat, vooral omdat iedereen in het dorp het ook moet horen...Acht weken oud en weg van de spoeier

Ze wil maar een ding; je moet met de tuinslang recht in haar gezicht en bek richten. Dan hapt ze als een wilde naar het water, en springt ze iedereen die in haar buurt komt omver. Dan is er alleen nog die tuinslang, die waterstraal, al het andere vergeet ze.

Keet en haar moeder LouLou, 2015

Maar vorig jaar, toen ze een paar weken tevoren gedekt was, gebeurde er iets bijzonders. De bladblazer was aan en Keet zat op ons terras en keek dromerig uit over de tuin. De bladblazer deed haar niks! Ze werd geen brulaap! Ze leek wel een normale hond. Toen wisten wij het zeker: Keet was zwanger. Het moest wel; dit was zo a-typisch voor ons zwarte schaap!

Keet (zesde week van de dracht) en Sooph

Een paar weken daarna werd ze voor de eerste keer moeder. En nu is ze voor de tweede keer hoogzwanger. De tuinslang hebben we in het najaar niet gebruikt en de bladblazer bleef in de schuur liggen, maar we merkten al enkele dagen na de dekkingen in december dat ze veranderd was. Lodderig keek ze uit haar ogen en een beetje verdwaasd liep ze rond. Niet ‘zen’ maar gewoon van de wereld... Zwanger dus!

Biertje?

Haar dikke buiken enorme boezem zitten haar nu in de weg. Net als de andere nakomelingen van Cato (Keet is haar kleindochter), heeft ze een enorme melkfabriek ontwikkeld. Ze is nu meer een hangbuikzwijntje dan een schaap.
Soms, wanneer ze diep in slaap is, zien we een pup bewegen in haar buik onder haar krullen...

In haar favoriete pose

Onder het zand, hevig puffend en hijgend komt ze dan na een paar keer roepen pas naar binnen. Haar lichaam weet het: het is tijd, de bevalling is in aantocht. Natuurlijk is de puppie-kamer helemaal klaar voor de bevalling, natuurlijk gaat ze straks niet in een hol in de tuin bevallen, maar instinctief bereidt ons Keetje zich op haar eigen manier voor op wat gaat komen. Het is een bijzonder kind, ons zwarte schaap, een unicum, een collectors item.

Kus van Keetje