Saturday, 4 February 2012

De wereld wordt groterDe pups worden groot. En ze kunnen ook meer aan, hebben behoefte aan meer. Het echte baby-achtige is er nu helemaal af. De werpkist is dus niet meer groot en uitdagend genoeg. Tijd voor verbouwing van de woning!

Samen loungen, samen spelen, voor ze zorgen en ze zogen...

Het deurtje in de werpkist is open, ze kunnen er zelf in-en uit, een deel van de puppiekamer in. Eerst is dat even spannend, altijd.

... Ze moet weer poetsen, wij weer wachten...

Iets nieuws, dat is spannend. Ze gaan een beetje piepen, staan even besluiteloos in de opening van de werpkist. Maar de vrijheid lonkt, de roep van het avontuur wint het van de angst...

Onderonsje

Daar gaan ze, onze zes koters lopen over de met vetbedden bedekte vloer. Snuf snuffel. Hm. Wel ok. Even ergens aan kauwen, en op de stoeptegel zitten. Rosie snuft mee, begeleidt haar pups. Wat een moeder, ze is zorgzaam maar heeft er ook gewoon heel veel lol in.

Samen de nieuwe plek verkennen

Ze kan als ze wil weg van de pups, maar dat doet ze nog zelden. En dan nog, zit ze vlak naast het hekje, kijkend naar ze. Ze rolt zich er zelfs op als een bolletje en slaapt zo vlak naast haar pups.

Double Date

De pups hebben wat mammie betreft een dubbele agenda: dol zijn ze op Rosie, stoeien, lekker tegen haar aanliggen, door haar verzorgt en geliefkoosd worden is natuurlijk heerlijk. Maar mam is ook melk. En pups willen altijd melk, en ja, dit zijn labradorpups... Eten is prioriteit nummer 1. Meestal.

Het beste dessert: Rosie-melk

Rosie voedt ze natuurlijk nog (bij), maar een moeder is meer dan een melkfabriek. Tenminste, een goede moeder is meer dan dat. Die 6 bekkies vol tandjes en kiezen, waar een kleine of flinke 4 kg aan vast zit en die met overgave drinken, dat valt niet mee. Ze 'masseren' ook nog fanatiek Rosie's slapper wordende boezem. En de drang bij Rosie om te zogen neemt af, want er is minder melk.

Stoeipartij met het kleed (Rosie houdt het in de gaten!)

Rosie komt dus nogal eens van de koude kermis thuis: ze wil tussen haar pups zitten, maar wordt als bar, als melkfles behandeld...

Bedachtzaam...

Weten zij veel. Mammie ruikt zo lekker en baby zijn is natuurlijk ook heel erg fijn...

Tis hier goed uit te houden hoor!

Ze eten me de oren van het hoofd! Er blijft zelden een restje van betekenis over, maar als dat er is, is het voor Rosie en voor Ollie (onze grote pup van 11 jaar). Ze weten al precies wat het ritueel is. Eerst kom ik een grote handdoek neerleggen, het picknick kleed. Dan verdwijn ik, om direct terug te komen met de pap. Dan zing ik een liedje, en daarop zijn ze al sinds een kleine week geconditioneerd. Ze komen allemaal in actie: "Hoera, eten!" Ze kijken me alle 6 verwachtingsvol aan, ik heb hun volledige aandacht.

Open blik

En dan hoor je alleen nog hun gesmikkel en gesmak. Rosie kijkt toe, zal nooit van hun eten snoepen, totdat ik daar het start sein voor geef. Eten. De prioriteiten zijn duidelijk, ook bij deze bijna 5 weken oude pups!

Lief, lief diertje!

Maar daarnaast is er nog een zee aan mogelijkheden. Klimmen, slapen, loungen, knabbelen aan elkaar en een randje en een pensstaafje (hmmm, ruikt zo lekkerrrr!) De konijnen dummie inspecteren en de gewone dummie (veel minder interessant, dat konijnen velletje doet 't 'm). En, nog veel leuker en spannender: de roedel! Ollie en Tessel mogen al lang van Rosie bij haar nestje, Plato ook als hij niet naar de pups keek, wat hij niet durfde!... En Baguette (oudere zus) en Cato en Janet bezochten de werpkist in Rosie's afwezigheid. Ze zijn zelf zulke toegewijde moeders, ik verwachtte dat ze direct het stokje over zouden willen nemen...

Ingestort!

Iedereen doet het anders, het nest bezoeken. Bibi is jong en onstuimig, en Janet vindt soms dat Bibi haar gemak moet houden in bijzijn van de pup(s). Dat laat ze Bieb dan even weten.

Samen is ook fijn

Cato wil de kleintjes eindeloos afslobberen en in Baguette's ogen zie je iets veranderen; ze wordt meteen weer mammie Baguette.

... ff denke...

Ollie heeft niets met de pups, des te meer met de families die op bezoek komen om hun aanstaande pup en de rest van de roedel te bezoeken. Hij lijkt te denken dat iedereen voor hem komt; dat lijkt hij altijd te denken. Heerlijk vindt hij dat!

Panorama foto van de nieuwe uitbouw

Hij nestelt zich bij de gasten en laat zich aaien. En aaien. en aaien.... Als iemand daar moe van wordt, no problem, dan verhuist hij naar een ander lid van het gezin. En zo maar door. Daarvoor wil hij best in de puppiekamer zitten, de hele middag!

Tevreden met de nieuwe woonruimte!

Voor de pups is al dat contact met onze roedel en de mensen super goed. Ze genieten van contact, zoeken ons op, en als ik even weg geweest eb, merk ik duidelijk hoe blij ze zijn dat ik er weer ben.

De overgave waarmee ze slapen, snurken, dromen

En tussen alle avonturen, ontmoetingen, picknicks en knuffelpartijen door wordt er gezond geslapen. Hazenslaapjes, lange slaapjes, dromeloze en dromerige slaapjes. Snurkslaapjes, bibberslaapjes, tevreden slaapjes...

...lekker loungen...

Het F-nest vertoeft in de puppiekamer, en langzaam aan ook in de rest van het beneden huis. Buiten komen ze nog niet. Dat is voor de rest van de roedel. Dat is voor de pups voor later. Maar later is al heel snel...

Zwart/Wit: Plato, Tessel en sneeuw