Tuesday, 13 January 2015

Cato's 5 keien van wishstones

Black, magical LOVE

Cato is bevallen! Vijf kollosale pups droeg ze, 4 reutjes en 1 teefje. Met z'n vijven wogen ze evenveel als haar acht pups vorig jaar... Dat had als gevolg dat deze vijf er niet uit wilden komen. Ondanks de geweldige persweeen en inzet van hun moeder...

5 januari 2015

Eerst was er natuurlijk het voorwerk; graven, hijgen, heel diep slapen/ En weer graven. Cato deed dat al voor de derde keer in de grote roze mand in de keuken. Dat is duidelijk haar "pre-bevallings-honk". 

6 januari 2015

Rond middernacht, net 6 januari, sloegen de voorbereidende weeen om in echte persweeen. En dat hield vol, maar ondanks Cato's noeste arbeid, vorderde haar eerste pup geen millimeter...

Een paar uur oud... reuzen!

Bij de onvermijdelijke keizersnee bleek ook wel dat ze enorme wishstones gemaakt had in de afgelopen 9 weken. Zeg maar gerust zwerfkeien! Echte drenthse hunne bedden...


Het was een bijzondere keizersnee. Elke bevalling is anders, en ook geen keizersnede is gelijk. Om 3 uur 's nachts spoedden wij ons naar onze dierenarts in Assen. Nog maar net voor Cato onder narcose ging, ze lag al op tafel, en perstte nog steeds, kwam de eerste er toch zelf uit...


Precies wat je hoopt; de dans ontspringen... Toch een natuurlijke bevalling...Maar een paar uur later waren we terug want de reuze Wishstones zaten muurvast. Als een echte dappere krijger lag ze daar, mijn lieve Cato, met haar enorme buik.

 Lekker kussentje

Haar eerstgeborene (een reu), lag wat onwennig in de couveuse (na zijn tripje Assen-Annerveenschekanaal-Assen) om de anderen van Cato en Louis' M-nest te verwelkomen op deze wereld. Nog drie reutjes en een teefje worden geboren.


Het bijkomen uit de narcose viel niet mee, maar eenmaal thuis in haar eigen werpkist, met de vijf pups om zich heen, knapte Caat snel op. Ze is natuurlijk al een geroutineerde moeder, dit is haar vierde en laatste nestje, en dat het moederschap haar tweede natuur is, bleek weer.Onze Caat is van nature een heel statige labrador; ze heeft duidelijk 'adel'.  Cato is waardigheid ten top. Zo loopt ze niet, nee, Caat schrijdt. De meeste laabs zijn speels en hebben graag wat in hun bek. Niet Cato. Cato speelt nooit met speeltjes, al sinds ze de puppie tijd ontgroeid is niet meer. Ze komt ook niet met een speeltje, bal, slof of kussen in haar bek je tegemoet wanneer je thuiskomt. Nee, Caat wacht je keurig op; ze weet dat je wel naar haar toe komt. Cato is een lady, een dame. Eentje die haar waardigheid nooit laat gaan. Behalve wanneer ze zwanger is.

 12 januari: 6e dag

Dan is er altijd het punt waarop ze opeens in een knuffel geinteresseerd is. En de laatste dagen van haar dracht, is ze ronduit lodderig en besluiteloos. Dan is ze aandoenlijk en kwetsbaar en is er van haar waardigheid en gedecideerde air niets meer over.

 Netjes op een rijtje

Thuis, een paar uur na de bevalling, was die 'lodderigheid' snel verdwenen, samen met haar enorme buik. Daar in de werpkist lag een intens gelukkige en tevreden moeder, die precies wist/voelde wat haar te doen stond, en hoe.

 Alle staartjes keurig in een boogje...

Haar kleintjes goed wassen, ze zogen, haar neus tussen hun hoofdjes steken. Vermoeid en afgepeigerd als ze was door de operatie en alle indrukken en de weeen ervoor was, bloeide ze met het uur op.


Haar pups, die elk al 500 gram of meer bij de geboorte wogen, groeien als kool. Cato heeft melk voor een weeshuis, net als de vorige keren. Negen pups of vijf; de melkproductie is hetzelfde. De melk loopt letterlijk uit haar tepels, dus de vijf zwerfkeien hoeven alleen hun tongetjes erom heen te leggen... Bovendien zoogt moedertje Caat haar babies nauwgezet. En dus zijn ze binnen een week al verdubbeld in gewicht... nog geen week oud en al elk ruim 1kg!

 Met z'n viertjes op een kluitje...

...en de vijfde zoekt even privacy

Dikke, glimmende, warme tevrededen reuzen zijn het, deze Wishstones. Het M-nest was er niet zonder slag of stoot, maar sinds de spannende en onrustige start, is de puppiekamer een oase van tevredenheid, geluk en dankbaarheid.

Het M-nest van Cato en Louis:

Wishstone Miss Marvelous
Wishstone Midnight Black (reutje)
Wishstone Magic Moon (reutje)
Wishstone Mouton Noir de Cato (reutje)
Wishstone Me, Myself and I (reutje)

Welcome to the world!