Monday, 5 January 2015

Cosy Couching


Harmonie ten top

"Banken" is een werkwoord. En het is een kunst, een levensstijl. Dat blijkt hier telkens weer. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van banken. Bieb ligt het liefst op de brede armleuning, met haar voorpoten er bovenop en haar achterbenen aan weerszijde. Alsof ze een ruiter te paard is. Bisou is ons 'nertsje', ze ligt het liefst op de rugleuning, om mijn nek heen gekruld; zoals een nertsje. 

 Aan de haak geslagen...

Baguette ligt zo klein mogelijk opgekruild als een poes en Janet neemt vaak met haar grote lijf, dat ze ook nog uitstrekt, de hele 2-of 3-zits bank in beslag. Haar dan een beetje willen verschuiven is vrijwel onmogelijk. Janet kan als geen ander haar grote lijf 'op slot' zetten. Daar bedoelt ze niets mee, het is gewoon haar fysieke reactie wanneer je haar probeert te verplaatsen...

In het winter zonnetje

In de 3-zits bank zit een kuil, en in die kuil zit Cato altijd. Dan kijkt ze peinzend uit over het kanaal, alsof ze iemand verwacht. Verder is Cato niet zo'n "coucher-banker". Ze ligt liever op de grond ervoor, met haar rug tegen de zitting van de bank. Dan lekker schuren en erbij knorrende geluiden maken; dat is Cato. (Of op haar vaste stekkie, onder de tafel precies tussen de tafelpoten. Dat ziet er erg ongemakkelijk uit, ik krijg bijna nekpijn van er naar kijken, maar Caat vindt het uiterst comfortabel).

Loutje op Baguette

De zusjes: LouLou en Bisou

LouLou zit of ligt nog altijd graag (gedeeltelijk) op iemand anders, mens of laab. Iedereen vindt dat goed. Couchen is relaxen en in de relax stand wordt er veel getolereerd. Lekker cosy dichtbij elkaar; het zwarte en het gele haar!

Wishstone sanctuary

Cosy couching to the max...

En dan in canon en minstens vijfstemmig snurken... Hier en daar een tevreden kreuntje als afwisseling, en ontspannen zuchten of geeuwen. Life can be so cosy and safe. Right here, at the couches... De vredige, weldadige rust is aanstekelijk.

Tessel en Baguette

Janet en Bisou

Maar die meditatieve stilte kan zomaar verbroken worden... Spot Bieb vanaf haar couch-horse een voorbijganger, een voorbijganger met hond... Dan is door haar brom-grom opeens iedereen in de opperste staat van paraatheid.
Het boze geblaf is oorverdovend en de rugleuning dient opeens als uitkijkpost. Het liefst staat de voltallige roedel dan met de natte neuzen tegen het raam, een en al verontwaardiging te ventileren...

Jong geleerd is oud gedaan... Bootszie 'coucht' mee!

De rust kan ook  a la minute overgaan in activiteit wanneer ik in de keuken met een plastic zakje ritsel, of een kastje open doe... Tadaah!!! Dan staan ze zich allemaal opeens om mij heen te verdringen, want misschien is er wel een lekkere snack in het verschiet. (Alleen Janet en Tessel blijven dan wel eens achter, wanneer ze echt diep slapen. Ze zijn met de jaren wat slechthorend geworden en missen de auditieve prikkels dus soms). Het blijft bijzonder om te zien hoe ze vanuit diepe rust meteen weer in volle activiteit kunnen schieten. En weer terug, naar rust.

 Bibi, Bootszie en Tessel

Bootsz loungt

Couchen is een levenskunst, die de laabs niet hoeven te leren; het zit er in, het is hun tweede natuur. Alleen voor puppen is dat vaak anders. Die worden doorgaans door alles afgeleid en neigen dan naar op en af springen. Helemaal niet goed voor de gewrichten! Maar onze Bootszie,  Biebs dochter van ruim 4 maanden, doet gewoon mee met 'the gang', alsof het heel vanzelfsprekend is. Net als met alle andere zaken, lijkt Bootsz te denken "in Rome, do as the Romans do". Ze coucht en loungt en slaapt, snurkt, droomt en relaxt mee met de rest.


Plato: always and anywhere a gentleman!