Saturday, 28 November 2009

Jong en dapper

Wij zijn het Gele Team van het A-nest (28 november 2009)

Sugar begeleidt haar pups

Wie denkt dat het leven van een jonge pup eenvoudig en gemakkelijk is, heeft er niets van begrepen. Het is hard werken. Zowel qua groei en neurale en zintuigelijke ontwikkeling, als sociaal en emotioneel. De pups verdubbelen binnen een week hun geboortegewicht, en die trend zet zich door.
Blinde dove pups die 'alleen maar' eten en slapen, ontwikkelen zich binnen 2 weken in kleine marmotjes, die lopen, kijken, horen, ontdekken.

De hal is nieuw terrein, dat moet verkend worden!
Sugar kust Angel in Disguise

Met 4 weken zijn de marmotjes echte hondjes. Mini laabs. Met een enorme drive to live, ze zijn speels en dapper en nergens bang voor. Nieuwe dingen zijn leuk. Alles is leuk! Want gelukkig weten ze nog niet beter. Ze hebben nog geen nare ervaringen meegemaakt.
Vanaf week 5 wordt er niet meer voornamelijk naast elkaar geleefd, maar gaan ze spelen. Stoeien. Krachten meten. Liefde delen. Leven ontdekken.

"Wat bedoel je, ik wat klein voor deze kong?!"

Dat zie je terug in het contact onderling en met mams en tante Janet. Maar ook de andere volwassen honden worden nu nadrukkelijker besnuffeld en beklommen, besprongen, uitgedaagd.
Speelgoed is opeens heel leuk, maar een snel rollend balletje zien ze nog niet goed. Knuffels moeten mee de werpkist in. Eten wordt aan uitvoerig onderzoek onderworpen en niet per definitie verorberd. Je kunt de voerbak omgooien, de brokjes oppakken en weer uitspugen, of in de bak met pap gaan liggen slapen...

Tante Janet knuffelt Noortje

Er is echt contact tussen hond hond en hond mens. Alle zeven zijn het persoontjes. Alemaal gaan ze hun eigen weg. Samen en ook steeds meer zelfstandig.

We willen allemaal met Janet spelen!

Janet is een perfecte speel-makker. De pups springen tegen haar neus op, hangen in haar hals en kruipen heel dichtbij haar. Wie daar meer van geniet, pups of Janet, is niet te zeggen...

Janet is de klimpaal en de pups zijn aapjes!

Stoeien is leren

Wanneer mensen op bezoek komen, zijn er altijd wel een paar pups actief, of zelfs assertief. "O, dat zijn de baasjes dus!", hoor ik dan. Nee hoor. De slome duikelaars van dat moment zijn de baasjes van wanneer de 'baasjes' van nu slapen...

...leren incasseren en leren winnen!

Dat is nou juist het mooie: in het nest leren de pups zich te meten aan elkaar; hun gelijken. Ze leren winnen en verliezen, zich overgeven en de victorie afdwingen. Allemaal erg nodig om te leren voor straks, voor later, voor het hele leven dat zich nu ontvouwt.

Noortje, onze Appellation Contrôlée, is in total control...

Hee zus, gaan we ff onze krachten meten?!

We vinden het buiten de werpkist ook errug leuk!

De pups worden gechipt (26 november)

De pups zijn gechipt op donderdag, ze zijn nu dus allemaal geregistreerd als nest en hebben hun stamboom. De kanjers gaven geen krimp.

Daar maken we natuurlijk een vrolijke happening van!

... Mede door mijn benadering: vooral je pup nooit bang maken voor iets spannends/naars. Met een vrolijke noot, door ze vertrouwen te geven, hebben ze nergens last van. Het prikje is voorbij voordat ze het weten. We willen geen bange honden die met de bibbers naar de dierenarts gaan hun hele leven! En dat hebben wij, als hun bazen, in de hand.

We eten pap met geitenmelk, geweekte brokjes, mini ongeweekte brokjes...
En we maken er een enorme zooi van!

27 November zijn de pups door de dierenarts onderzocht en ingeënd, voor hun eerste enting. Ook dat ging vlekkeloos. Alle pups zijn gezond bevonden en de dierenarts, Egidius Wientjes van Diergeneeskundig Centrum Hopmans te Roden, complimenteerde me met de mooie en gezonde pups.
De kanjers hebben nu dus ook al een paspoort. Janet hield Egidius goed in de gaten; hij liep natuurlijk ook steeds met 1 van 'haar' pups rond, beluisterde en bevoelde ze en bovendien ook nog die rare stetoscoop elke keer!...

... maar er gaat niets boven moeder- en tante melk!!!

...Die drinken we trouwens zonder knoeien. Maar we hebben wel al
onze scherpe(!) tandjes en we hangen met 4kg aan de tepels...

... Maar klaar voor vertrek van Wishstone/ons zijn ze nog helemaal niet! In de komende 2 weken wordt er nog zoveel geleerd en ontdekt en uitgeprobeerd! Tante Janet zal het stel liefdevol gaan corrigeren wanneer dat nodig is (Sugar heeft dat niet zo in zich). En het is wel heel belangrijk voor de pups om grenzen te leren.
De laatste week hier zullen ze 's nachts in benches slapen per 2, ipv met z'n allen gezellig in de werpkist. Dat maakt de overgang naar het nieuwe, echte thuis makkelijker en er wordt een begin gemaakt met de zindelijkheids training.
Genoeg te doen nog, dus. En nog veel te genieten!

Het voltallige Wishstone A-nest van Sugar (en Janet!) en Stash

De metamorfose: 18 oktober 2009, en...

...en zes weken later!...