Friday, 5 July 2013

Van walrus naar mini-laab


De tweede en derde week is de melkproductie op z'n top

Het gaat razend snel en heel erg goed hier. Van elke dag is wel een blog te schrijven en foto's zijn er ook in overvloed. Maar tijd, nee, tijd is er niet.
Je knippert met je ogen en ze zijn al weer veranderd, de pups. Van kleine babies werden het walrussen en nu zijn het sinds een dag of twee echt hondjes. Mini hondjes.

The Beatles zongen het:"I'm a walrus"

Mini laabjes

De pups zijn gaan staan en lopen, de tandjes zijn door, ze horen en ze blaffen en er wordt al voorzichtig wat gestoeid. Behalve melk van Bibi hebben ze ook al flesjes pap gehad en sinds twee dagen eten ze vleespap uit schaaltjes. Dat gaat niet vanzelf; "Gek spul." "Moet ik nou aan het randje van de schaal sabbelen?" Er is veel geduld van mijn kant voor nodig, vooral met acht pups. Hoewel het ook erg leuk is om ze te zien ontdekken. Graag willen ze er met beide voorpootjes in. Of alle pootjes. Soms griezelen ze van het nieuwe gevoel, vast spul in plaats van vloeibaar. Maar ze leren snel en in twee dagen hebben ze het door.

"Huh, wa's dat?" Bieb wilde ook ff snuffelen aan die fles

Poepen en plassen kunnen ze zelf, maar moeder Bieb ruimt nog alles op. De pups krijgen de kans niet om de werpkist vies te maken want Biep ruikt alles meteen, ook wanneer ze buiten de werpkist ligt te 'slapen'. Ze is meteen weer op de been en poetst alles en iedereen geduldig en vakkundig schoon. De pups maken elke keer van deze gelegenheid gebruik om direct met z'n allen aan mams' boezem te gaan hangen. Op hun achterpoten. Slobber slobber smak smak...


Multi functioneel: poet-ster en voed-ster in een!

Het 'pap-tijdperk' is aangebroken. Voor moeders is dat een feestje, want hier geldt de regel dat elk papbakje door de mams mag worden schoongelikt. Dat doet elke moeder keurig, zo ook Bieb. De schaaltjes zouden zo de kast weer in kunnen...

Dromerig, maar ze houdt een oogje in het zeil

Het blijft niet bij de schaaltjes. ook de smoeltjes en hier en daar een voorpootje dat per ongeluk ook in de pap beland is, worden heel zorgvuldig schoongelikt. Bibi lust er wel pap van.
Oude lieve Ollie trouwens ook; hij is dol op papjes en geitenmelk. Hij wacht op gepaste afstand, hoofd scheef, laag kwispelend. Natuurlijk mag hij ook kommetjes en lepels aflikken. Zijn grijze baardje groeit dan. En dat likt Bieb dan weer niet schoon...

Zodra er pap gemaakt wordt, komt Ollie in de benen

Bibi zoogt ook nog geregeld, maar niet meer zo lang en niet zo vaak als eerder. De pups zijn ook lang niet meer altijd aan het drinken, ze liggen ook graag gezellig tegen mams aan, knabbelen aan haar oor, of slaan hun pootjes uit naar haar lippen. Mams is meer dan een melk machine!

Interactie, 2 juli 2013

Bieb kan ook heerlijk tussen haar pups liggen, op haar rug of juist plat op haar buik, heupen naar achteren gekanteld. De kleintjes dartelen om haar heen. Quality time, dat zie je zo!
Wanneer ik 's nachts even kom kijken, tref ik ze vaak zo aan.

Pyama party

Maar Bibi heeft nu ook weer wat meer tijd voor andere dingen, en duidelijk ook al iets meer ruimte voor het leven naast haar babies. De kuilen partij wordt dagelijks nog even bezocht. Soms bijgewerkt, soms ligt ze er tevreden even alleen te zijn. (Er mag nog steeds geen andere hond in de buurt van haar kuilen paleis komen).

Plato, bescheiden verscholen in een hoekje van de hal:
"Is het zo OK voor je, Bieb?"

Ze gaat mee op de wandelingen en vindt dat ook fijn, maar ze houdt zich nog heel afzijdig van de roedel. Dat doen alle moeders in deze fase. Maar Bibi bescherment haar pups wel meer dan sommige moeders; er mag door de andere (gepensioneerde/aanstaande) moeders (Cato, Baguette, Janet, LouLou) niet op de veranda (voor de ramen van de puppiekamer) gestaan worden!

Jazz, geduldig bij het raam van de puppiekamer

Jazz mag wel naar binnen kijken. Ollie en Plato en Tessel worden zelfs wel in de puppiekamer gedoogt, maar ze voelen duidelijk dat ze heel voorzichtig moeten zijn...
Bieb heeft ook weer tijd voor kunstjes...

Knappe Bibi... Ga maar!

De puppiekamer en de hal zijn Bibi's domein. Maar straks mag het I-nest ook naar buiten. Als Bieb dat goed vindt... Als de anderen naar haar pups mogen kijken, en misschien ook wel snuffelen, en met ze spelen... Het is nog toekomst muziek, en Bieb is nog helemaal niet zover om haar pups te delen met de roedel. Maar ik zei het al: de veranderingen volgen elkaar hier in een razend tempo op. Nog een paar keer knipperen met m'n ogen, waarschijnlijk!

Pup aan de fles!

Kraambezoek

Nu deelt ze haar babies fantastisch lief en vol vertrouwen met de grote en kleine mensen die haar en haar pups komen bekijken, knuffelen, flesjes en pap voeden.

Moeder Bibi: alert en vol vertrouwen